Hvad er forskellen på at blive smittet med MRSA-CC398 og MRSA-CC398 ved besøg på landbrug?

Øøøøh ??? – Bøøøhh???? Jamen, jamen, jo da, det er kamelen, der har en anden farve, når den står på hovedet, selvom den er ens …………. Båt, båt……………..!

Nej, faktisk er det iflg. Landbrug og Fødevarer, der også står for det, som de kalder ”Åbent Landbrug” søndag den 21. september, at når det gælder grise, som er inficerede med den smitsomme antibiotikaresistente stafylokokbakterie, så lukker man alle stalde / besætninger; men når det gælder mink og kvæg, hvor et ukendt antal besætninger også har bakterien, så inviterer man glad og gerne børnefamilier på klappebesøg.

I forbindelse med at Sundhedsminister Nick Hækkerup bebudede forbud imod, at skoleklasser mv. fremover skulle udsættes for den risiko, som det er, at besøge en svinebesætning inficeret med svine-MRSA, dvs. han ville lukke for besøg i alle besætninger, hvor smitten er kendt, udsendte den private interesseorganisation Landbrug og Fødevarer følgende besked til alle gårde i deres regi, som har svin:

Vi stopper midlertidigt for skoleklassers besøg på gårde, hvor man kan komme i kontakt med grise. Den beslutning er truffet i Landbrug & Fødevarer i dag, efter at sundhedsministeren i går, under samråd i folketinget, anbefalede at man lukkede for ikke-erhvervsrelaterede besøg på besætninger med kendt MRSA. Da man ikke kan give sikker garanti for hvilke besætninger, der har MRSA og hvilke der ikke har, stopper vi midlertidigt for skoleklassers besøg på gårde, hvor man kan komme i kontakt med grise. 

Pausen for skoleklassers besøg gælder fra i dag, og varer indtil veterinær- og sundhedsmyndighederne er klar med en ny risikovurdering – forventeligt i løbet af efteråret.

Vi har brug for myndighedernes ord for, at børn og familier trygt kan være gæster i en svineproduktion. Lige nu – med det billede der bliver tegnet i medierne – bliver jeres gæstfrihed desværre mødt med usikkerhed og nervøsitet. Det fortjener I ikke, så indtil myndighederne igen har slået fast, at skolebørn trygt kan besøge en stald med grise, sætter vi ordningen på pause.”

Det skete den 28. august 2014, og man opfordrede samtidig Økologisk Landsforening til at lukke for besøg på gårde med grise i forbindelse med Økologisk Høstmarked, som løb af stabelen den 30. – 31. august. Økologerne valgte dog, at der gerne måtte besøges, men at besøgende i år ikke måtte røre ved dyrene.

14 dage senere, er situationen så ”pludselig” en anden i L og F regi, idet årets mediestunt ”Åbent Landbrug” skal løbe af stablen den 21. september. Nu er det pludselig sådan, at man følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger, der endnu ikke er blevet ændret.  Derfor inviterer man glad og gerne besøgende ind til både mink og kvæg, selvom men slet ikke har styr på, hvilke besætninger, der rent faktisk er inficerede med svine-MRSA; men man ved, at nogle er det! Svaret på, hvad forskellen er, kan vi ikke få fra Åbent Landbrug redaktionen, der blot skriver på Facebook, når man spørger:

Fødevarestyrelsen skriver på sin hjemmeside: ”Du og din familie kan tage på gårdbesøg uden at være bange for MRSA”. Dette gælder endda besætninger, der er testet positive.
Men sundhedsministeren opfordrede for nylig til, at der ikke kommer skoleklasser på besøg på svinebedrifter, der er testet positiv for MRSA. Vi valgte midlertidigt at begrænse alle besøg (friland, økologiske og konventionelle) på grund af den usikkerhed, der kunne opstå hos de besøgende.
Generelt har myndighederne dog ikke ændret anbefaling for besøg på gårde – derfor retter vi os efter dem og holder åbent hos kvæg, mink og andre. Håber at se rigtig mange af jer den 21. september.”

Så er det, at en lumsk tankerække begynder at melde sig i en halvskarp hjerne……. Var stuntet i sidste uge af august med at lukke alle svinebesætninger, noget der mest handlede om, at Landbrug og Fødevarer stædigt forsøger at skjule hvilke af disse, som har MRSA, fordi at man tidligere på året har stævnet Staten for at undgå en offentliggørelse? Man har jo i forvejen Fødevareminister Dan Jørgensens accept, idet han tilsyneladende er på kant med grundloven for at undgå en offentliggørelse af besætningerne. Læs mere her.

En anden ”sjov” ting er, at man fra Landbrug og Fødevarers side måske ikke har været helt vild med, at økologerne ikke bare ”dansede efter deres pibe.” Men, hvorfor skulle økologerne det? Det er jo ligesom ikke i de økologiske besætninger at overforbruget af antibiotika er sket og resistensen derved er opstået. MEN desværre er der en minimal risiko for at bakterien kan slæbes IND i økologiske besætninger enten ved indkøb af avlsdyr eller i forbindelse med besøg. 😦

Gad vist, hvornår Dan Jørgensen træder i karakter og forlanger, at landbruget får ryddet op i svineriet for egen regning? Forhåbentlig har han ikke samme indstilling som minkavler og formand for Landbrug og Fødevarer  Martin Merrild, der i sit nyhedsbrev  plæderer for at vi overreagerer, på trods af, at der “kun” er sket fire dødsfald…………………………………………………

 

Om Birgit Bak

Økologisk Bonde og Stud. phil.
Dette indlæg blev udgivet i Fødevareproduktion og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s