Tid for ægte Ø-kuller!

Nu er jeg godt nok ved at være træt af, at ikke-økologiske virksomheder taler om bæredygtighed og dyrevelfærd, samtidig med at de profilerer sig i ”slipvinden” fra hårdtarbejdende økologer og biodynamikere. Det er bare ikke godt nok! Nok må være nok!

Bl.a. foranlediget af, at jeg på Facebook er blevet smidt ud af en gruppe, fordi at jeg tillod mig at spørge ejeren af gruppen, som lejer stadepladser ud, især til økologer, om hvorvidt man selv var økologisk. Det var åbenbart at gå for tæt på, fordi at jeg samtidig kom til at påpege, hvordan det ikke-økologiske foder til forretningskvindens fjerkræ, blev fremstillet. Tryk på knappen, og så er hun behageligt af med de ubehagelige spørgsmål. Alt imens rører hendes kunder rundt i ”sødsuppen” på hendes facebookside, når de skriver om ”gode økologiske råvarer.” Øh what og hvor? Nåh jo damen har jo indgået partnerskab med ansete økologiske virksomheder. Det er sågu´ da smart, er det ikke? Så bliver man fri for at betale den høje pris for foder til sine dyr, man kan sprøjte sine marker, hvis man har lyst, man er ikke underlagt nogen kontrol, men kan alligevel sælge det, som man producerer, som kvalitetsprodukter alene fordi at dyrene går frit og så måske fordi at vennerne har øko-mærket………………

Så var det så, at jeg begyndte at søge lidt videre på nettet, og til min store rædsel (er åbenbart lidt tungt opfattende), finder jeg side op og side ned med grise, som græsser i skove, lam som græsser ved vadehavet, dyrevelfærd, sunde dyr, bæredygtig produktion, staldfjerkræ, som bliver slagtet i  eget slagtehus, for så er det meeget bedre. Listen er nærmest uhyggelig uendelig, men fælles for alle dyrene er, at de fodres med konventionelt foder! Kan nogen se pointen! Dyr, der ganske vist har levet et godt liv, da de har gået frit og udøvet naturlig adfærd (på nær staldfjerkræet, som kun har den fordel, at det har eget slagtehus); MEN fodret op på korn, som er dyrket ved hjælp af kunstgødning og pesticider i store kornørkner. Hvor går grænsen for, hvor meget blår man må stikke i øjnene på intetanende forbrugere?

Har ellers altid været overbærende og haft en ”det går jo nok”- holdning til de, der  kører på frihjul i forhold til økologien; men lige pludselig slog det mig, at jeg ikke mere vil lade mig udnytte af ikke-økologiske spekulanter, som tænker mere på at score kassen og markedsføre dem selv, end på ægte bæredygtig og lødige fødevareproduktion. Den økologiske tankegang handler om diversitet, dyrevelfærd, rene fødevarer, dyrkning og dyrehold i pagt med naturen. Ud med pseudo-økologi uden kontrol. Det er uetisk og utroværdigt.

(C) Birgit Bak, 26. november 2012

Om Birgit Bak

Økologisk Bonde og Stud. phil.
Dette indlæg blev udgivet i Fødevareproduktion og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s